Zážitkové perníkářství Pirker Lebkuchen: sladký a voňavý symbol poutního městečka Mariazell

Veronika Kalibánová Veronika Kalibánová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 16. 10. 2019 • Přečteno 3477x

Počátky perníkářství Pirker sahají až do roku 1846, kdy si předkové dnešních majitelů otevřeli hotel Café Stadt Wien.

Máte rádi med a fandíte poctivé ruční výrobě? Pak si určitě nenechte ujít zážitkové perníkářství Pirker, které patří k absolutním špičkám ve svém oboru. Kromě poctivých perníků, medoviny, nádherných svíček ze včelího vosku, ale třeba i léčivých bylinkových likérů nabízí návštěvníkům možnost podívat se přímo do výrobního procesu medové cukrovinky.

Jakmile ochutnáte měkoučký a voňavý Pirker Lebkuchen, který se vyrábí jen z kvalitních přírodních surovin, rychle pochopíte, proč odtud před Vánoci posílají do světa na deset tisíc perníčků denně.

Perník a poutní místa

Kvalitní medový perník je totiž zdrojem rychlé energieKvalitní medový perník je totiž zdrojem rychlé energie

Výroba perníku, medoviny a svíček z včelího vosku byla odjakživa spjata s poutními místy napříč celou Evropou. Vysvětlení je jednoduché. Kvalitní medový perník je totiž zdrojem rychlé energie pro vyhladovělé poutníky, kteří s ním v minulosti po příchodu do cílové stanice nejen zahnali hlad, ale mohli si také dostatek této poměrně trvanlivé suroviny zabalit na svou dlouhou zpáteční cestu.

K perníku si mohli dopřát lahodnou medovinu a rozjímat nad životem, nebo alespoň na chvíli zapomenout na své bolavé nohy. Svíčky pak našly praktické využití při návštěvě kostela, z včelího vosku se navíc vyřezávaly sošky svatých. Nejinak je tomu i v alpském městečku Mariazell.

Tradice předávaná z generace na generaci

Počátky pekařství sahají až do roku 1846Počátky pekařství sahají až do roku 1846

Počátky perníkářství Pirker sahají až do roku 1846, kdy si předkové dnešních majitelů otevřeli hotel Café Stadt Wien v ulici Wiener Strasse. Jeho nedílnou součástí byla cukrárna a malá pekárna, kde se mimo jiné pekl i klasický perník.

V roce 1926 se jedna z dalších generací – Franz a Flora Kernerovi – rozhodla otevřít cukrárnu Konditorei Kerner v sousední Wiener Neustädter Strasse. Od té doby se tradiční lebkuchen peče tak, jak ho známe dnes. Na trh se vůbec poprvé dostala ikonická perníková čokoládová srdíčka a na hlavním náměstí (Hauptplatz) vznikl krámek s těmito dobrotami. 

V roce 1970 se Waltraud Kernerová provdala za Matthiase Pirkera a společně rodinné perníkářství rozšířili dále na Grazer Strasse. Do své stálé nabídky vedle výborných perníků zařadili medovinu, hořké byliny a také zažívací kapky – vše výhradně z přírodních surovin.

Protože perníkářství postupně nabíralo na popularitě, mohla rodina v roce 1990 otevřít elegantní secesní kavárnu a ukázkovou pekárnu v jednom, a to přímo na hlavním náměstí s krásným výhledem na slavnou baziliku. Dnes pobočku Pirker Lebkuchen můžete najít také v Salzburgu a ve Vídni. Přesto má ochutnávka této speciality největší kouzlo právě doma, v Mariazellu. 

Čtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučení

Mlsání bez výčitek

K výrobě se používá osvědčená recepturaK výrobě se používá osvědčená receptura

Jak vyplývá už z názvu, v německy mluvících zemích se české obdobě perníku říká lebkuchen – původně se jednalo o pečenou vánoční pochoutku z medu a směsky koření, kterou už ve 13. století připravovali němečtí mnichové. Od té doby lebkuchen prošel nezastavitelným vývojem a dnes se s ním setkáváme v nejrůznějších variantách – může být sladký, ale také pikantní, měkoučký i tvrdý jako kámen, čistý, máčený v čokoládě, různě zdobený apod.

Mottem rodiny Pirkerových je držet se původní, léty ověřené receptury svých předků. To znamená, že se jejich lebkuchen vyrábí jen z pěti základních surovin, a těmi jsou: med – který tvoří 50 % těsta, a tak musí být opravdu kvalitní, tedy přírodní, neředěný a nijak neupravovaný; dále vejce – od rakouských slepic z volných chovů; mouka – mezi ní i organická špaldová mouka, kterou dodávají ty nejlepší mlýny v zemi; ovoce – od ověřených rakouských zemědělců; a koření – pouze to pravé, žádné výtažky ani ochucovadla. V perníku Pirker Lebkuchen rozhodně nesmí chybět anýz, nové koření, kardamom, muškátový oříšek, zázvor, vanilka, skořice, hřebíček a koriandr.

Ačkoliv se rodinného receptu pekárna stále poctivě drží, snaží se zároveň nezůstávat pozadu, sledovat aktuální trendy a neustále přicházet s novými nápady. Dnes tak nabízí okolo neuvěřitelných 400 druhů perníku! Firma je unikátní také tím, že se jako jediná v Evropě naplno věnuje všem třem „medovým“ řemeslům – výrobě perníku, medoviny i svíček z včelího vosku. 

Přesvědčte se na vlastní oči, uši i chuť!

Užijte si prohlídku a ochutnávku perníkůUžijte si prohlídku a ochutnávku perníků

V roce 2014 pekárna otevřela tzv. zážitkové perníkářství „Pirker erLebzelterei“. V bývalých prostorách vůbec prvního rodinného hotelu Café Stadt Wien si dnes zájemci mohou na ploše o rozloze více než 3 500 metrů čtverečních hezky zblízka prohlédnout, jak výroba exkluzivního perníku probíhá.

Za prosklenými stěnami můžete pekařům nahlížet doslova přes rameno a seznámit se s celým procesem výroby, od zadělávání těsta přes ruční vykrajování, pečení až po zdobení perníčků. Dozvíte se spoustu zajímavých informací a na vlastní oči se přesvědčíte, že každý kousek je opravdový originál. Na konci prohlídky budete navíc odměněni sladkou ochutnávkou a v přilehlém obchodě si rovnou můžete zakoupit pár kousků – třeba jako svačinku nebo domů na památku.

Dospělí za prohlídku (včetně ochutnávky) zaplatí cca 6,5 eur, děti pak cca 5,5 eur. Prohlídky se konají denně od května do prosince, a to od 9:00 do 15:00 hodin, s výjimkou neděle a státních svátků, kdy je zavřeno.

Veronika Kalibánová

Veronika KalibánováExpert Radynacestu.cz

Na světě je krás! Nebojte se je prozkoumat zblízka.

Rakousko

Nákupy? Wellness? Vídeň...

Vyberte si jeden z našich 13 zájezdů do Rakouska

Zájezdy do Rakouska

Nejbližší volný zájezd již 23. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/pernikarstvi-pirker-lebkuchen/



Doporučujeme z Rakouska

Nejnovější z Rakouska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024