Máte rádi med a fandíte poctivé ruční výrobě? Pak si určitě nenechte ujít zážitkové perníkářství Pirker, které patří k absolutním špičkám ve svém oboru. Kromě poctivých perníků, medoviny, nádherných svíček ze včelího vosku, ale třeba i léčivých bylinkových likérů nabízí návštěvníkům možnost podívat se přímo do výrobního procesu medové cukrovinky.
Jakmile ochutnáte měkoučký a voňavý Pirker Lebkuchen, který se vyrábí jen z kvalitních přírodních surovin, rychle pochopíte, proč odtud před Vánoci posílají do světa na deset tisíc perníčků denně.
Perník a poutní místa
Kvalitní medový perník je totiž zdrojem rychlé energie
Výroba perníku, medoviny a svíček z včelího vosku byla odjakživa spjata s poutními místy napříč celou Evropou. Vysvětlení je jednoduché. Kvalitní medový perník je totiž zdrojem rychlé energie pro vyhladovělé poutníky, kteří s ním v minulosti po příchodu do cílové stanice nejen zahnali hlad, ale mohli si také dostatek této poměrně trvanlivé suroviny zabalit na svou dlouhou zpáteční cestu.
K perníku si mohli dopřát lahodnou medovinu a rozjímat nad životem, nebo alespoň na chvíli zapomenout na své bolavé nohy. Svíčky pak našly praktické využití při návštěvě kostela, z včelího vosku se navíc vyřezávaly sošky svatých. Nejinak je tomu i v alpském městečku Mariazell.
Tradice předávaná z generace na generaci
Počátky pekařství sahají až do roku 1846
Počátky perníkářství Pirker sahají až do roku 1846, kdy si předkové dnešních majitelů otevřeli hotel Café Stadt Wien v ulici Wiener Strasse. Jeho nedílnou součástí byla cukrárna a malá pekárna, kde se mimo jiné pekl i klasický perník.
V roce 1926 se jedna z dalších generací – Franz a Flora Kernerovi – rozhodla otevřít cukrárnu Konditorei Kerner v sousední Wiener Neustädter Strasse. Od té doby se tradiční lebkuchen peče tak, jak ho známe dnes. Na trh se vůbec poprvé dostala ikonická perníková čokoládová srdíčka a na hlavním náměstí (Hauptplatz) vznikl krámek s těmito dobrotami.
V roce 1970 se Waltraud Kernerová provdala za Matthiase Pirkera a společně rodinné perníkářství rozšířili dále na Grazer Strasse. Do své stálé nabídky vedle výborných perníků zařadili medovinu, hořké byliny a také zažívací kapky – vše výhradně z přírodních surovin.
Protože perníkářství postupně nabíralo na popularitě, mohla rodina v roce 1990 otevřít elegantní secesní kavárnu a ukázkovou pekárnu v jednom, a to přímo na hlavním náměstí s krásným výhledem na slavnou baziliku. Dnes pobočku Pirker Lebkuchen můžete najít také v Salzburgu a ve Vídni. Přesto má ochutnávka této speciality největší kouzlo právě doma, v Mariazellu.
Čtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučeníMlsání bez výčitek
K výrobě se používá osvědčená receptura
Jak vyplývá už z názvu, v německy mluvících zemích se české obdobě perníku říká lebkuchen – původně se jednalo o pečenou vánoční pochoutku z medu a směsky koření, kterou už ve 13. století připravovali němečtí mnichové. Od té doby lebkuchen prošel nezastavitelným vývojem a dnes se s ním setkáváme v nejrůznějších variantách – může být sladký, ale také pikantní, měkoučký i tvrdý jako kámen, čistý, máčený v čokoládě, různě zdobený apod.
Mottem rodiny Pirkerových je držet se původní, léty ověřené receptury svých předků. To znamená, že se jejich lebkuchen vyrábí jen z pěti základních surovin, a těmi jsou: med – který tvoří 50 % těsta, a tak musí být opravdu kvalitní, tedy přírodní, neředěný a nijak neupravovaný; dále vejce – od rakouských slepic z volných chovů; mouka – mezi ní i organická špaldová mouka, kterou dodávají ty nejlepší mlýny v zemi; ovoce – od ověřených rakouských zemědělců; a koření – pouze to pravé, žádné výtažky ani ochucovadla. V perníku Pirker Lebkuchen rozhodně nesmí chybět anýz, nové koření, kardamom, muškátový oříšek, zázvor, vanilka, skořice, hřebíček a koriandr.
Ačkoliv se rodinného receptu pekárna stále poctivě drží, snaží se zároveň nezůstávat pozadu, sledovat aktuální trendy a neustále přicházet s novými nápady. Dnes tak nabízí okolo neuvěřitelných 400 druhů perníku! Firma je unikátní také tím, že se jako jediná v Evropě naplno věnuje všem třem „medovým“ řemeslům – výrobě perníku, medoviny i svíček z včelího vosku.
Přesvědčte se na vlastní oči, uši i chuť!
Užijte si prohlídku a ochutnávku perníků
V roce 2014 pekárna otevřela tzv. zážitkové perníkářství „Pirker erLebzelterei“. V bývalých prostorách vůbec prvního rodinného hotelu Café Stadt Wien si dnes zájemci mohou na ploše o rozloze více než 3 500 metrů čtverečních hezky zblízka prohlédnout, jak výroba exkluzivního perníku probíhá.
Za prosklenými stěnami můžete pekařům nahlížet doslova přes rameno a seznámit se s celým procesem výroby, od zadělávání těsta přes ruční vykrajování, pečení až po zdobení perníčků. Dozvíte se spoustu zajímavých informací a na vlastní oči se přesvědčíte, že každý kousek je opravdový originál. Na konci prohlídky budete navíc odměněni sladkou ochutnávkou a v přilehlém obchodě si rovnou můžete zakoupit pár kousků – třeba jako svačinku nebo domů na památku.
Dospělí za prohlídku (včetně ochutnávky) zaplatí cca 6,5 eur, děti pak cca 5,5 eur. Prohlídky se konají denně od května do prosince, a to od 9:00 do 15:00 hodin, s výjimkou neděle a státních svátků, kdy je zavřeno.